keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Kuin punkkarit treenikämpistään


Aloitin treenikämpillä notkumisen 10-vuotiaana Enon bändikellarissa. Ystäväni olivat perustaneet yhtyeen ja minua kysyttiin soittamaan. Bassoa. Enossa kylän ainoaa treenikämppää pyöritti Enon kunnan nuorisotoimi sekä paikallinen Enon Nuorisomusiikkiyhdistys, joka vastasi laitteiden ja tilan kunnossapidosta. Kunta aika ajoin avusti yhdistystä laitteiden huoltamisessa. Vuosien aikana bändikellari koki kovia kohtaloita aina tulvavesistä murtautumisiin, mutta jollakin tapaa treenitilat aina järjestyivät paikallisille musaharrastajille ja bänditoiminta oli erittäin aktiivista.  Näiden ensimmäisten musa-askelmerkkien kautta päädyin myös järjestämään tapahtumia. Paras tapa saada keikka oli järjestää se itse.

Harvassa kunnassa treenikämppätoimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti. Tai ylipäätänsä mitenkään, sillä treenikämpät eivät välttämättä ole hoidettavien asioiden listalla kärkipäässä. Kunnat järjestävät sen mitä voivat. Nykyisin musiikkitoimialan järjestöt ja jopa yritykset ovat järjestäneet suurkaupunkeihin erilaisia keskitettyjä soittotiloja. Bändipuuhastelu voi olla elämäntapa, elinikäinen harrastus ja parhaimmillaan myös elinkeino ja toimeentulon lähde. Musiikki ei kehity elinkeinoksi ilman treenitilaa. Usein treenikämppiin mielletään vain kilju ja punkkarit. Eikä tässäkään minusta sinänsä mitään vikaa ole.

Notkuisin varmaan vieläkin treenikämpillä, jos minulla olisi aikaa. Vaikka välttämättä joka maanantai, keskiviikko ja perjantai, jolloin meillä oli soittovuorot Enon bändikellarissa, ei motivaatio soittamiseen ollut huipussaan. Silti treenikselle kammettiin näkemään tutut soittajakaverit ja muiden bändien tyypit. Moni on päässyt Enon bändikellarista pitkälle.

Bänditoiminta ja musiikin tekeminen vaatii melkoisen paljon, ei pelkästään aikaa. Harrastus vaatii perheiltä vähän euroja ja kärsivällisyyttä. Soittajalta vaaditaan rohkeutta näyttää kavereille omat tekniset vajaavaisuudet ja paljastaa omia tuntemuksia biisin raakileen muodossa. Kyllä siinä pitää itsenä tuntea, jotta uskaltaa avata tunteitaan kaiken maailman retkuille. Saattavat kettuillakin vielä. Yritä siinä sitten selittää miten tällä ja tällä riffillä haetaan. Parhaimmillaan itsetunto saa vähän vahvistusta ja oppii yhdistelemään asioita luovasti. Enkä tarkoita piuhoja tai tortimia.

Tosiasia on, että Joensuun seudulla treenikämppätilanne on luokattoman huono. Teollisuuskadulta on suljettu 10 bändin tilat ja maaliskuussa sulkeutuu Koskikatu 9:n treenitilat, joiden synnyttämiseksi ja ylläpitämiseksi moni vapaaehtoinen on tehnyt tolkuttomasti työtä. Koskikadun tiloissa on parhaimmillaan treenannut varmasti parisenkymmentä bändiä. Kenttätiedon perusteella bändit harjoittelevat milloin missäkin. Teollisuushalleissa, kellareissa, väestösuojissa, autotalleissa ja vaikka missä. Maallikkotutkimuksen perusteella pelkästään joensuulaisten bändien määrä liikkuu 200-600 välillä. Laajemmin maakunnan treenikämppätilanteesta ei ole tietoa, mutta Poppareilla on tarkoituksena tulevien kuukausien aikana selvittää asiaa yhdessä Teoston kanssa.

Minusta treenikämppien tilanne kuulostaa varsin säälittävältä, huomioiden, että maakunta ja ennen kaikkea Joensuu tunnetaan vireinä laulumaina. Kannattaisi treenikämppiin panostaa, jotta niitä Nightwishejä ja Stelloja on tulevaisuudessakin.

Viime kuukausien aikana on myös tapahtunut paljon. Popparit ovat selvittämässä tilakonseptia, jossa yhdistyisi taiteilijoiden työhuoneita, treenikämppiä ja musa-alan toimijoiden työtiloja. Lyhyen selvityksen perusteella bändien, Poppareiden, aluerahoittajien ja kaupungin kannalta päästäisiin parhaimpaan lopputulokseen, jos Poppareiden hanke löytäisi kiinteistön, jonka omistaisi kaupunki. Semmoisen kiinteistön, joka olisi jo parhaat päivänsä nähnyt, sijaitsisi keskustasta 10 kilometrin sisällä ja sen tuotto-odotukset eivät olisi kummoiset. Pitäisi varmaan ajaa virkamiehet ulos toimistoistaan etsimään sopivia tiloja harmaasta ja epäkiinnostavasta kiinteistömassasta. Kuten punkkarit treenikämpistä. Me nimittäin ollaan jo ulkona ja etsimässä.  Parempaan lopputulokseen päästäisiin, jos etsittäisiin yhdessä.

Tietoa Poppareiden työ- ja harjoittelutilahankkeesta:

Taustaa treenikämppätilanteesta Suomessa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti